Att vara anonym på internet

Att vara anonym på nätet är idag något många efterfrågar. Det kan vara att de vill testa på att vara någon annan, göra saker de inte ska göra eller helt enkelt tror på integriteten och vill av dessa anledningar att det man gör ska vara helt anonymt.

Oavsett anledning så är anonymitet på nätet svårt att uppnå. Det finns många lagar som håller leverantörer av internet tvungna att lagra viss information om oss och även en hel del tekniker som gör det enkelt att spåra det man gör.

När du ansluter till internet så tilldelas du en så kallad ip adress av din leverantör. Detta är ett unikt nummer som lätt kan knytas till just din dator. Som det ser ut idag så är det bara din Internetleverantör som kan föra den direkta kopplingen, men det finns även andra sätt att spåra dig.

En ip adress kan lätt spåras till ett område där du bor, oftast stad men ibland även till ett visst område i staden. Då detta ipnummer är unikt kan man även spåra dig genom att t.ex. Dina tidigare aktiviteter. Kanske har du fyllt i ett kontaktformulär tidigiare som lagrar detta unika nummer och på det sättet kan man göra kopplingen till dig.

Inom kort kommer en ny artikel  hur dy skyddar dig på nätet, främst på sätt hur du håller dig anonym men även  på sätt som visar  hur du kan dölja dina aktiviteter på nätet för vänner och familj.